Handig om te weten over winterbanden en sneeuwkettingen

Bovag lid

06 februari 2016 - Hoewel vrijwel alle (97 procent) Nederlanders die met de auto op wintersport gaan, winterbanden hebben gemonteerd, heeft het overgrote deel geen kennis van de specifieke regels daarvoor in het buitenland. Zo weet 79 procent niet dat in Oostenrijk (en Tsjechië) de wettelijk verplichte profieldiepte voor winterbanden 4 millimeter bedraagt. Dat kan op een boete van maximaal 5.000 euro komen te staan.

Uit onderzoek van bureau Markteffect in opdracht van BOVAG onder 494 Nederlanders die dit seizoen nog op wintersportvakantie gaan, blijkt dat 80 procent met de auto naar de sneeuw gaat en dat bijna tweederde daarvan met drie of meer personen in de auto zit. Bijna de helft heeft echter niet voor alle inzittenden een veiligheidshesje aan boord, terwijl dat in sommige landen wel verplicht is of op z’n minst wordt aanbevolen.

Luxemburgse winterbandenplicht onbekend
De tegenstellingen in Europese regels zijn soms groot, want Frankrijk hanteert als populaire skibestemming bijvoorbeeld geen standaard winterbandenplicht. Maar in doorreisland Luxemburg is het juist wel weer verplicht, conform de Duitse regels (‘verplicht bij redelijkerwijs te verwachten winters weer’). Maar liefst 93 procent van de ondervraagden is daarvan niet op de hoogte, maar tegelijkertijd blijkt ook 39 procent niet te weten dat Oostenrijk een winterbandenplicht kent. Sinds 2008 is het gebruik van winter- of vierseizoenenbanden daar verplicht van 1 november tot 15 april, waarbij een minimale profieldiepte van 4 millimeter is vereist. In Tsjechië -steeds populairder onder Nederlandse skiërs, langlaufers en snowboarders- gelden soortgelijke regels. Ongeacht het type banden volstaat in Nederland bij de APK echter een minimum van 1,6 millimeter, waardoor het risico bestaat dat men tegen een boete van maximaal 5.000 euro aanloopt als gevaarlijke situaties ontstaan. In geval van een aanrijding moet de bestuurder zelf aantonen dat hetzelfde ongeval mèt winterbanden ook plaats had gevonden om de schuld niet in de schoenen te krijgen geschoven. In Duitsland geldt de profieldiepte van 4 millimeter als aanbeveling.

Sneeuwkettingen
In Oostenrijk geldt tevens de verplichting om te allen tijde sneeuwkettingen aan boord te hebben (in andere landen verplicht al naar gelang de weersomstandigheden), en dan ook in de juiste maat uiteraard. 83 procent van de wintersporters zegt deze mee te nemen, 13 procent expliciet niet en 4 procent heeft geen idee of ze wel aan boord zijn van de auto waar ze in stappen. Tot slot zegt 93 procent met een goed onderhouden auto op pad te gaan, waarbij 41 procent zelfs aangeeft de auto aan een speciale wintercheck te laten onderwerpen. Ook zegt ruim driekwart dat de profieldiepte van de (winter)banden wordt gecontroleerd, maar helaas weet dus vrijwel niemand hoe diep dat profiel dan hoort te zijn.

Speciaal voor de wintersporters heeft BOVAG een interactieve kaart van Europa gepubliceerd, met per land een actueel overzicht van de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen: http://www.bovag.nl/winterbanden.

INQAR verhuurt auto's met winterbanden en sneeuwkettingen. Maar ook andere handige accessoires zijn bij INQAR-vestigingen te huur zoals bv. een skibox of kinderzitjes.

Bron: Bovag

Acties bij uw lokale vestiging

Naast landelijke aanbiedingen hebben onze INQAR vestigingen veelal ook lokaal voordelige huuracties. Kijk snel bij uw vestiging in de buurt voor de huuracties.

Naar actie